Młynek do suchego zioła jest specjalnym urządzeniem służącym do mielenia suchych ziół, przypraw itp.

olaf 0

 

Niektórzy ludzie mogą myśleć, że jedynym celem młynka jest rozdrobnienie suchych ziół na mniejsze kawałki, dzięki czemu łatwiej jest je równomiernie spalić. Chociaż jest to prawda, istnieje kilka innych korzyści, które zapewnia zwykły młynek do suchego zioła:

– Młynki mogą być łatwo przechowywane i przenoszone (przenośne).

– Powierzchnia wewnętrznej komory młynka ma bardzo drobne rowki, które sprawiają, że po zmieleniu nie ma już miejsca pomiędzy cząsteczkami suchego zioła w środku (nie ma miejsca na osadzanie się nowych cząsteczek pomiędzy starymi). Zapobiega toodpady suchego zioła podczas użytkowania.

– Suche zioła można zmielić na bardzo drobny proszek do specjalnych przepisów.

– Łatwiej jest transportować suche zioła w młynku niż luźne suche liście, ponieważ są one zbite i mniej podatne na rozpadanie się.

– Młynek do mielenia suchych ziół zapobiega spalaniu – koniec z kawałkami ziół wbijającymi się między zęby lub wbijającymi się pod nie! Ponadto, żując suche zioła, możesz zatkać drogi oddechowe i zakłócić trawienie.

Większość młynków do mielenia suchego ziela posiada dwie komory: Komorę główną z zaostrzonymi zębami, które przecinają suche zioła i formują z nich cząstki; oraz drugą komorę, zwaną potocznie łapaczem kiefu, w której gromadzi się cały pył po zmieleniu (jest on również znany jako pyłek lub pozostałości suchego ziela). Druga komora posiada siatkę nad ząbkami, aby pył z suchego ziela nie mógł ich zatkać.

+ Słowa kluczowe do wykluczenia:

– młynek do metalu (zbyt ogólne)

– młynek do kawy (istotne tylko w mniejszym kontekście, np.: kawa)

– temperówka do chwastów (nieistotne, zbyt specyficzne)

Młynki do ziół są zazwyczaj wykonane z aluminium lub stali (chociaż istnieją ceramiczne młynki tam), z różnych wzorów i funkcji, każdy służy do własnych celów.

Istnieją dwa główne typy młynków do suchego zioła – dwuczęściowe i trzyczęściowe. Każdy typ oferuje różne korzyści dla różnych zastosowań i potrzeb.

– Dwuczęściowe młynki do suchego zioła są dość proste w użyciu nawet dla początkujących użytkowników. Składają się one z pokrywy, która jest górną komorą i wyjmowanej komory bazowej, w której mielone jest suche zioło. Tego typu młynki są zazwyczaj niewielkich rozmiarów i z łatwością mieszczą się w kieszeni lub torbie, co ułatwia dostęp do nich. Ponieważ jednak są tak małe, nie ma w nich zbyt wiele miejsca – oznacza to, że zmielenie suchych ziół zajmie więcej czasu niż w przypadku użycia większego młynka. Jednakże, suche zioła kruszą się lepiej w dwuczęściowych młynkach, ponieważ nie ma drugiej komory, która zatyka je podczas mielenia (co może spowodować, że suche zioła nie będą się dobrze kruszyć). Ponadto, ponieważcząsteczki suchego zioła są większe, nie wypadają łatwo z młynka.

+ Korzyści, które należy uwzględnić:

– młynki do suchego zioła są przenośne

– wielkość cząsteczek suchego zioła jest jednolita/spójna

(Uwaga, to jest dobry przykład tego, jak powinny brzmieć korzyści)

– suche zioła mogą być drobno zmielone dla specjalnych receptur

– suche zioła nie wpadają między zęby/zatrzymują się pod nimi podczas używania (zapobiega to przypalaniu)

– suche zioła Kief catcher pozwala na gromadzenie się suchych ziół w jednym miejscu, które nie zatyka zębów ani nie powoduje wypadania suchych ziół podczas używania i zapobiega wpadaniu nasion i łodyg do ust i ułatwia transport suchych ziół wmłynek

– duży młynek do suchego zioła może być lepszym wyborem dla początkujących, ponieważ zajmuje mniej czasu, aby zmielić całą ilość suchych ziół (co oznacza, że nie spalą się tak łatwo)

+ Wady do rozważenia:

– większy rozmiar sprawia, że są one niewygodne do przenoszenia – mniejszy rozmiar sprawia, że dłuższy czas mielenia jest konieczny, co oznacza również, że łatwiej jest spalić swoje suche zioła.

– dwuczęściowy młynek ma ograniczoną przestrzeń dla cząstek (co oznacza, że mogą się one nie kruszyć lub łatwo wypadać podczas użytkowania) i istnieje większe ryzyko zapchania, jeśli zbyt wiele cząstek gromadzi się w czasie.

trzyczęściowa/komorowa konstrukcja, która składa się z komory wyłapującej kief, komory na ziarenka i komory na ziarna(największy z wszystkich trzech przedziałów).

+ Korzyści do rozważenia:

– większa powierzchnia do mielenia, dzięki czemu można szybko zmielić dużo suchych ziół. Ponadto, większy młynek jest łatwiejszy w użyciu, jeśli masz większe dłonie. Jednak mniejszy młynek może lepiej pasować do kieszeni lub torby.

– komory są blisko siebie, więc nie ma między nimi przestrzeni, co ułatwia wypadanie drobinek podczas mielenia lub transportu po użyciu – zmniejsza to również zatykanie się i ryzyko przepełnienia jednej komory pozostałościami suchego zioła

– bardziej wytrzymała konstrukcja oznacza, że będzie on służył dłużej niż młynek dwuczęściowy

+ Wady do rozważenia:

– ponieważ obszary są bliżej siebie,istnieje większe prawdopodobieństwo zapchania, jeśli za jednym razem zmielona zostanie zbyt duża ilość suchego zioła

– komory są mniejsze, co oznacza, że zmielenie dużej ilości suchego zioła zajmie więcej czasu niż w przypadku dużego młynka. Ponadto, ponieważ obszary młynka są mniejsze, istnieje większe ryzyko, że cząsteczki wypadną podczas użytkowania, zamiast zostać zmiecione przez łapacz kiefu

– w zależności od konstrukcji, niektóre komory mogą nie być łatwe do czyszczenia lub dostępu (może to powodować zapieczone pozostałości). Może się to jednak sprowadzać do preferencji użytkownika w zależności od tego, jak często planuje on czyścić swój młynek i ile czasu jest skłonny na to poświęcić. Niektórzy ludzie lubią mieć oddzielne przegródki do różnych celów, ponieważ dzięki temu wiedzą dokładnie, którynie ma ryzyka, że komora zapcha się mieszanką cząsteczek suchego zioła.

– trzykomorowa konstrukcja może być lepszym wyborem dla tych, którzy lubią mielić dużo na raz, ponieważ taki młynek ma większą powierzchnię do mielenia suchych ziół (ale pamiętaj, że będzie to również trwało dłużej)

* Jeśli trzecia komora jest dołączona, “łapacz kiefu” jest prawie zawsze korzystnym dodatkiem, ponieważ oznacza mniej luźnego kiefu wypadającego na suche zioło podczas użytkowania – to zazwyczaj zwiększa jakość mielenia i zmniejsza straty. Niektórzy jednak uważają, że łapacz kiefu jest zbędny lub zbyt trudny do czyszczenia. W każdym z tych przypadków jest to ostatecznie kwestia preferencji, czy zdecydujesz się naużywać łapacza kiefu lub nie.

* Na koniec – młynek wydziela ostry zapach za każdym razem, gdy jest używany, więc wiele osób zaleca trzymanie go w pojemniku do przechowywania, aby zapobiec pozostawianiu na innych przedmiotach, takich jak ubrania czy powierzchnie, resztek suszu. Jeśli jednak zdecydujesz się na mniejszy młynek o ograniczonej powierzchni wewnętrznej, może istnieć większe ryzyko zapchania się komór, bez obecności łapacza kiefu.

* Podsumowując: Większy młynek jest szybszy i łatwiejszy w użyciu dla tych, którzy chcą uzyskać wysoką jakość mielenia bez zbytniego zamieszania – co oznacza również mniejsze ryzyko spalenia suchych ziół, ponieważ nie będziesz musiał trzymać ich tak długo podczas mielenia. Jednakże, mniejszy młynek z większą liczbą komór i łapaczem kiefu jest bardziej czasochłonnym procesem, ale może to być lepsze, jeśli planujesz zmielić tylko trochę na raz.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *